Mollusker- en ofarlig, men besvärlig hudinfektion

Mollusker, dessa frustrerande utslag som biter sig fast i våra barn i evigheter.

Läser man om mollusker står det ofta att de flesta försvinner efter ett halvår, i vissa fall upp till något år. Verkligheten är nog lite dystrare enligt min uppfattning. Många barn dras betydligt längre än så med sina mollusker. Egentligen är det nog mest föräldrarna som störs av de här knottriga utslagen med en liten navel på toppen, för de brukar varken klia, eller göra ont. Kosmetiskt störande är de och när de är på väg bort ser de inte så roliga ut då de blir rodnade och ser ut nästan som irriterade finnar.

Min äldsta dotter hade sina under en kort period när hon var i ettårsåldern, kanske ett par månader. Henne behandlade vi med en huskur som BVCsköterskan rekommenderade. Vi smörjde med Lactacyd och lät det sitta över natten. De försvann, men det var nog mer ett sammanträffande. Min yngsta dotter fick dras med sina under flera år innan de ville ge sig. Där provade vi det mesta, men jag får nog erkänna att det tips som jag kommer ge er om ihärdig daglig insmörjning med mjukgörande inte riktigt efterlevdes. Nu är de i alla fall borta.

Vad är mollusker? Det är ett virus i släkten Poxvirus som framförallt smittar genom direktkontakt, d v s hud mot hud, eller via blöta handdukar som man lånar av varandra. Inkubationstiden, alltså tiden från det att du får smittan tills dess att utslagen poppar upp är ca 2- 8 veckor, så att veta vem som smittat barnet kan ju i efterhand vara svårt och inte heller så värst intressant. Vanligast är väl ändå att det är syskon, eller nära kompisar som smittar varandra.

Varför tar det så lång tid för molluskerna att försvinna? Jo, kroppens immunförsvar måste gå igång och vilja få bort utslagen och även om de är fula, så är de inte så besvärliga för kroppen att ha att göra med, vilket enkelt uttryck gör att de är lågprioriterade inkräktare att strida mot.

Varför drabbas vissa värre än andra? En av orsakerna som man faktiskt själv kan göra något åt är molluskernas förkärlek till eksem och atopisk hud.

Så jobbigt, men håll ut, det går över

En torr och lätt eksemig hud är något som molluskerna lätt får fäste på och verkligen gillar. Har du ett barn med generellt torr hud och kanske även eksem, så var noggrann och ihärdig med att smörja. En hel hud utan småsprickor och trasigheter är en superbarriär! Den är vattentät, bakterie- och virusmotståndig och en fantstisk värmereglerare. Det är så värt det att lägga lite krut och tid på att smörja in med mjukgörande mist två gånger per dag för att hålla den hel.

Många upplever att sol och salta bad har god effekt på molluskerna. Det tror jag är just därför att hela huden ofta mår bättre då vi är i lite fuktigare och varmare miljöer och eventuellt är vi också just i samband med solsemestrar lite extra noggranna med att ta hand om vara barns hud. Vi smörjer solkräm och fixar och har all tid i världen jämfört med vintervardagen hemma då just insmörjning kanske får lite lägre prio. Eller?

Kan man behandla på något annat sätt än att smörja med mjukgörande?

De är vanliga i böjveck där huden ofta är lite torrare

Behandlingsalternativ finns. De kirurgiska är smärtsamma och lämnar ofta ärr. Det är inte att rekommendera för de mindre barnen, men kan eventuellt vara ett alternativ för äldre barn med långdragna besvär i t ex ansiktet. Man använder i så fall en liten vass sked, så kallad cyrett, eller laser, eller frysning.

Det finns en kräm på Apoteket som heter NoPoxivir, som kan vara värd att testa, men även med denna är det tålamod som gäller.

Så sammanfattningsvis:

    1. Detta är ett irriterande men ofarligt virus som vår kropp inte ställer upp hela artilleriet mot i första taget.
    2. Drabbar atopiker och torrisar, vilket är stora flertalet av oss nordbor, värre då en skadad hudbarriär är ett lätt byte för viruset.
    3. Tidskrävande och frustrerande på alla vis
    4. Du kan själv minska förutsättningarna för viruset att hitta nya ställen att slå sig ner på genom att hålla barnets hud mjuk och hel med hjälp av mjukgörande kräm.