Nu kallas de mellan 18-59 år som tillhör riskgrupp för allvarlig sjukdom till vårdcentralen för vaccination. Du måste vara listad på vårdcentralen för att vaccineras här.

Det gäller dig med följande sjukdomar eller tillstånd:

 • Du har en kronisk hjärt- eller kärlsjukdom, inklusive stroke och högt blodtryck.
 • Du har en kronisk lungsjukdom, till exempel KOL eller svår astma.
 • Du har en mycket kraftig övervikt.
 • Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
 • Du har flera funktionsnedsättningar.
 • Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.
 • Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
 • Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
 • Du har Downs syndrom.

De som tillhör denna riskgrupp kommer att bli kallad av vårdcentralen för vaccination. Om du inte fått vård eller behandling på din vårdcentral för ditt tillstånd tidigare så måste du själv kontakta vårdcentralen.

Vilket vaccin kommer att erbjudas?

Folkhälsomyndigheten avråder från Astra Zenecas vaccin till de som är yngre än 65 år. De som är 18-59 och ingår i riskgrupp erbjuds således Pfizer/BioNTechs vaccin Comirnaty. De som är 65 år och äldre erbjuds i första hand Astra Zenecas vaccin Vaxzevria. Det finns ingen möjlighet att tillgodose önskemål om att ta in andra vaccin. Information från Läkemedelsverket om coronavaccin

Hur mycket vaccin kommer i vardera leverans?

Hur många doser som levereras till vårdcentralerna bestäms centralt och varierar beroende på leverans. Vi kan alltså inte påverka hur många doser vi kommer att få. Vi släpper löpande nya tider till vaccination.

Mer information

Vaccination mot covid-19 senaste information från 1177

Folkhälsomyndigheten – rekommendationer om prioritetsordning

Hur bokar jag tid?

Är du mellan 60-65 år?

Du ska boka tid för vaccination på någon av länets 15 vaccinationsmottagningar. Du bokar via Appen Alltid öppet. Du ser adressen på mottagningarna då du loggat in. Många av dem har helgöppet.

Du som inte kan boka digitalt kan även boka via telefon på 1177.

Är du äldre än 65 år?

 • Boka tid via 1177 för vaccination på Kvartersakuten Serafen. Logga in på 1177 Mina sidor >> välj Mottagning Kvartersakuten Serafen >> välj Boka tid direkt >> läs och godkänn information för att kunna boka din tid. Glöm inte att skriva ut hälsodeklarationen och ta med till besöket! Det går endast att boka dos 1, om du fått första dosen på annan mottagning kan du inte boka dos 2 via vårdcentralen eller 1177.
 • Du som är 75 år eller äldre kan ringa vår äldretelefon 08-5013 3999 kl 08:00-08:45 eller till någon av distriktssköterskorna på vårdcentralen på deras telefontid.
 • Appen Alltid öppet – här kan du boka tid till vaccinationsmottagningar i Stockholm, många av dem erbjuder även tider på helgen.

Har du genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation eller genomgår dialys?

Du kallas av Karolinska Universitetssjukhuset och Danderyds sjukhus. Även de du bor med kan få möjlighet till vaccination via dem.

Vaccination mot covid-19 senaste information från 1177

Sidan uppdaterades senast 22 april 2021